Белгийски съд задължи Google да премахне линковете към сайтовете на всички вестници, излизащи в Белгия на френски и немски език, съобщи nytimes.com.

Съдебното решение е резултат от спечелено дело на местни издатели по обвинение, че Google нарушава законодателството на Белгия за спазване на авторските права.

Случилото се е поредният пример за страховете на печатните издания от нарастващата сила на новинарските Интернет портали, използващи мощни търсещи машини.

Потребителите все по-често използват Мрежата, за да четат новини, тиражите и рекламните приходи на изданията падат.

Copiepresse, организация на издателите, която наблюдава спазването на авторските права на най-популярните белгийски вестници Le Soir и Le Libre Belgique, даде под съд Google заради публикуването на резюмета от статии и включването на линкове към сайтовете на вестниците в страниците на портала-мастодонт.

На първа инстация белгийският съд предупреди Google, че ако не премахне цялото съдържание, протестирано от Copiepresse, ще му бъде наложена дневна глоба от 1 млн. евро.

"Надявам се, че това е тренд", каза президентът на France-Presse и френската информационна агенция Пиер Лует, която предприе две съдебни преследвания срещу Google през миналата година.

"Ние сме разочаровани от решението на белгийския съд, намираме го за грешка и ще обжалваме" говорителят на Google в Лондон каза Дейвид Колинс.

Журналистите от засегнатите издания приветстваха решението на съда и определиха мерките срещу Google като "необходими", тъй като порталът печели от техния труд.