Приключващият затворен период на ИД "Златен лев" АД предпази дружеството от спекуланти и защити реализираната доходност на своите акционери, съобщиха от инвестиционната компания.

Преди шест месеца някои спекулативно настроени инвеститори имащи опита, знанията и лични наблюдения относно преоценяването на активите в инвестиционните дружества започнаха да насочват голям паричен ресурс за записване на акции от ИД "Златен лев" АД.

Техните очаквания бяха за реализиране на добри резултати за кратък период от време, свързани с административна промяна на нормативната база относно оценката на активите на инвестиционните дружества.

Поради тази причина очакваната доходност, основаваща се на предвидимата смяна на консервативните правила за преоценка на активите на най-старото инвестиционно дружество в България, щеше да се преразпредели и към влезлите чисто спекулативно, за няколко месеца или дори седмици, акционери.

За да се предотврати несправедливото "източване" на доходност и да се запази стабилността на дружеството бе взето решение от управителния орган да се премине към затворен период, който не затрудняваше съществено инвестиционните намерения на нашите дългосрочни акционери поради публичния статут на компанията, т.е. по всяко време те можеха да продадaт своите акции чрез борсата, съобщиха от фонда.

Към края на деветмесечието на текущата година можем да кажем, че очакванията и решенията на управителния орган на ИД "Златен лев" АД са били оправдани, съобщават от компанията.

Само за затворения период от около шест месеца, от 6 Април до 30 Септември, дружеството е реализирало ръст на нетната стойност на активите от 15.19%, дължащо се както на потенциала на изградения портфейл и на смяната на правилата за преоценка на активите, така и на добрата инвестиционна политика и стратегия на управление.

Реализираната доходност (ръста на нетната стойност на активите) от началото на годината до 30 Септември е в размер на 17.07%, а тази за една година назад, считано от деветмесечие до деветмесечие, е в размер на 22.16%.

Горепосочената доходност почти изцяло ще остане притежание на дългосрочните акционери на дружеството, благодарение на защитното решение на управляващия орган да затвори фонда за нормативно определен период от време.

Към днешна дата преоценката на активите на дружеството се извършва по общо определени за всички инвестиционни дружества и договорни фондове нормативни правила, които "безпристрастно" ще показват резултатите на всеки един инвестиционен фонд в България.

След като промяната на правилата за преоценка на активите на ИД "Златен лев" АД са вече факт, дружеството ще поднови статута си от отворен тип на 6 Октомври 2006г.