В събота в пристанището Мангалор, провинция Андхра Прадеш, пристигна първия танкер с нефт от проекта Сахалин - 1, предават индийските СМИ, цитирани от РИА Новости.

Първият танкер, собственост на Приморското морско параходство, е доставил в Индия около 700 хил. барела нефт. Суровината ще бъде предадена за преработка в компанията Mangalore Refinery and Petrochemical. Вторият танкер ще пристигне в края на декември.

По случай пристигането на танкера на пристанището е проведена тържествена церемония, на която са присъствали високопоставени лица от индийска и руска страна.

Министърът на нефта и газта на Индия е заявил, че Индия се надява да получи от Русия съгласие за разширение на обемите доставки на нефт и газ в рамките на разработения от индийското ръководство план за диверсификация на източниците на енергия. По думите на министъра, Индия възнамерява да вземе участие и в проекта Сахалин - 3.

Русия е един от най-важните партньори на Индия и ние гледаме с надежда към нашите руски партньори, оценявайки нашите енергетически потребности и необходимостта от осигуряване на енергетическата безопасност на страната ", е подчертал министърът.

Проектът Сахалин-1 се реализира според условията за разпределяне на продукцията, стъпило в сила през 1996 г., и включва находища в североизточния шелф на Сахалин. Потенциалните запаси, които могат да се извлекат от Сахалин - 1, са 307 млн.т. нефт и 485 млрд. куб.м. газ.

Добивът на нефт в рамките на проекта е започнала на 1.10.2005 г. В началото на 2006 добивът е около 6 хил.т. в денонощие. Първоначално нефтът е доставян само в завода на „Роснефть" в Комсомольск-на-Амур, а с въвеждането през октомври на специалния терминал вече може и да се изнася.

Участници в Сахалин - 1 са Exxon Neftegas (30%), Роснефть (20%), индийската ONGC (20%) и японската Sodeco (30%).