Увеличеният интерес към търговията с ценни книжа на БФБ продължи и през днешната борсова сесия. Сделките, регистрирани в системата на оператора, набъбнаха до 1335, или с 11% повече от вчера. 6 компании повече влязоха в полезрението на играчите и достигнаха цифрата 90.

За сметка на това броя на прехвърлените книжа и реализирания оборот отчете известно понижение, което навежда на мисълта че купувачите не желаят да се включат "на всяка цена". Забелязваха се и първите признаци на разфокусиране на инвеститорския интерес към повече компании непринадлежащи на борсовите индекси, както и търсене на изгоден момент за покриване на част от позициите. Това доведе до леко изравняване на силите между печеливши и губещи от средната си цена позиции, до 66% в полза на печелившите.

Реализирания на БФБ оборот бе коригиран до 2.52 млн. лв., като 44.87% от него бе дело на сделки с привилегированите акциите на Химимпорт. Търговията им се въртеше днес в рамките на 3 ст., а средната цена от 2.43 лв. бе предопределена от прехвърлен пакет от 400 хил. броя. Спадът по позицията бе с минималните 0.25%.

На особена почит от инвеститорите продължиха да бъдат банковите книжа на Централна кооперативна банка АД и Първа Инвестиционна Банка АД, отредили им първите две места в класацията за най търгувани дружества за днес с по над 100 сделки. Акциите им поскъпнаха с 2.93% и 5.08%, съответно до 1.34 лв. и 2.42 лв.

Не толкова добронамерено бе отношението им към книжата на Корпоративна Търговска Банка, натискайки цената до 45.45лв. (-5.03% за днес), което в голяма степен се дължи на участта на трезора да бъде със най-скъпите акции от сектора.

Днес спекулантите на БФБ обърнаха повечко внимание и на инфраструктурните компании на БФБ, Холдинг Пътища АД и Трейс груп холд АД като подкрепиха акциите им до 3.01лв. и 56.92лв., повишавайки средните им цени с 2.75% и 5.37%.

Възходящия рейд на цената на акциите на Софарма продължи и днес достигайки тази последователност за 6-та поредна търговска сесия. За месец акциите им поскъпнаха с 24%, като днес те достигнаха 3.44лв. за брой или повишение от 3.24%.

Общата картина на БФБ показва все още положителни нагласи, в резултат на което и четирите борсови индекси приключиха сесията с повишения.

SOFIX затвори на ниво 388.7, добавяйки 5.52 пункта към вчерашната си последна стойност. Ако интересът към принадлежащите му акции продължи, му предстои едно доста стръмно изкачване на нивата от месец ноември 2008 г. Това едва ли ще се случи, тъй като поради особената предпазливост на търгуващите и текуща пазарна конюнктура съвсем скоро ще станем свидетели на една или две оздравителни корекции.

BG40 добави почти 1 пункт и затвори на ниво 106.60, доближавайки се до нивата си от началото на годината. По отношение на историческите нива BGTR30 много по близо до SOFIX, и днешното покачване от 1.60% до 289.39 пункта е с давност средата на ноември месец 2008 г.

От доста време насам дневно се търгуват едва половината от компаниите, дори по малко, което донякъде обезсмисля съществуването му. По самите му стойности едва ли може да се направи реална преценка за дружествата от подобен тип, освен за ниския моментен интерес към тях.