Британското правителство посочи Марк Карни за нов говерньор на Bank of England. Избирането на настоящият шеф на Bank of Canada - Карни за управител на Bank of England за петгодишен период в сила от юли 2013г. (след като през юни настоящия президент на банката Марвин Кинг излиза в пенсия) е изненада за финансовите пазари, където най-спряганото име беше на настоящия вицепрезидент на BOE - Пол Тъкър.

Преди време, името на Марк Карни действително се спрягаше за наследник на Кинг на шефското място в Bank of England, но нееднократно самия Карни опровергаваше тези "информации" и отказваше да коментира тези "слухове".

Той ще поеме поста на шефа на Британската централна банка от 1-ви юли 2013г., се посочва в изявление на британското правителство, като неговият мандат е за пет години.

Самата Bank of Canada потвърди, че нейният настоя шеф ще е новият управител на Bank of England от ви юли 2013г.

Марк Кани заяви, че е "чест за мен да поема важната ролята на управител на Британската централна банка и да наследя Сър Марвин Кинг, с който работих отблизо през изминалите пет години и от който научиха толкова много". "Това е критично време за британската, европейската и глобалната икономика, решаващ период за реформи за глобалната финансова система включително и нейния водещ финансов център - Лондонското Сити и решителен момент в историята на Bank of England с оглед приемането на жизненоважни ново отговорности", посочи Марк Карни след неговото избиране.

От Bank of Canada веднага посочиха, че ще свикат борда на директорите на банката за да изберат наследник на Карни. Финансовият министър на Канада Флахърти пък посочи, че избирането на Марк Карни за шеф на BOE доказва правотата на канадския модел на управление за целия свят. Флахърти също така посочи, че Карни ще остане шеф на Bank of Canada до 1-ви юни 2013г. и че канадското правителство ще има окончателната дума за избирането на неговия наследник в BOC.

Вицепрезидентът на Bank of England - Чарлс Бий се е съгласил да остане да изпълнява своите функции за още една година в Британската централна банка за да окаже нужната помощ на новия говерньори Марк Карни,заяви британският фин.министър Озборн. Бийн трябваше също да се пенсионира в края на месец юни 2013г., но се съгласи да отложи своето пенсиониране с още една година, уточни Озборн.

След новината, че настоящият управител на Bank of Canada - Карни ще бъде новият управител на Bank of England последва слаб натиск върху CAD, като USD//CAD и GBP/CAD леко покачиха, тъй като според инвеститори това може да окаже, но само временна, загуба на доверие в BOC. Но напускането на Карни от Канадската централна банка няма да промени паричната и лихвена политика на банката и поради това тази загуба на довери действително би трябвало да бъде само временна...