Китайският юан постави нов рекорд спрямо долара на валутния пазар днес, което е третото поредно покачване за тази седмица. Китайската народна банка остави валутата да се определя изцяло от пазара и от падащата цена на американската валута.

Юанът затвори на ниво 7.9233, след като достигна дневен връх на 7.9230, което е най-високото ниво от ревалвацията миналата година. В сряда нивото при затваряне беше определено на 7.9265.

По-рано днес, Китайската банка постави паритетно ниво на 7.9264, което е и най-високото разполагано ниво от юли миналата година.  

Според много от инвеститорите, дипломатическите преговори, които се водят в момента с Китай, са в основата на покачването на юана през последните дни. Очакванията са, китайската валута да започне тест на нивото 7.9200 още утре.

Американският финансов министър Хенри Полсън, пристигна на първата си официална визита в Китай вчера, като днес той говори за вредите, които евтината китайска валута нанася на американското производство.

Прогнозата на анализаторите обаче е юанът да успее да върне до ниво 7.9300 преди да започне дълготрайно да се покачва към американската валута.