Merrill Lynch планира да стартира нов инвестиционен фонд за недвижими имоти до края на тази година, заяви днес управителят на поделението на инвестиционната банка в Турция, съобщи Reuters.

Новият фонд ще последва първия такъв на банката в Турция, който е с размер от 1 милиарда щатски долара и стартира преди малко повече от една година.

Директорът на поделението на Merrill Lynch в Турция Кубилай Чинемре не даде информация за възможните размери на новия фонд.

„Ние стартирахме инвестиционен фонд за $1 милиард за недвижими имоти преди 14 месеца, и сме на път да завършим попълването му. Сега продължаваме напред с привличане на капитали в нов фонд", каза той пред репортери.

Пазарът на недвижими имоти в Турция бележи сериозен ръст през последните години, подпомогнат от бързото увеличаване на населението на страната и икономическия растеж средно от 7% годишно от 2001 г. насам, чуждите инвестиции и започването на преговорите за членство в Европейския съюз.

Но икономическият растеж, се забавя тази година до по-малко от 4%, а се очаква централната банка да продължи да повишава вече високите лихвени проценти.