Със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров са назначени работни групи за започване на проверки в „Топлофикация Варна" ЕАД и „Топлофикация Русе" ЕАД, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Екипите на МИЕ ще анализират начините на формиране на себестойността на топлоенергията, законосъобразното и целесъобразното разходване на средства в дружествата за периода 01.01.2005 г. до 30.06.2006 г.

В заповедта е посочено, че проверките ще се извършват в срок от 30 работни дни, считано от 20.09.2006 г. Започва проверка и за готовността на „Топлофикация Шумен" ЕАД за предстоящия отоплителен сезон.

Общото събрание на акционерите на „Топлофикация София" АД, което трябваше да се проведе на 15.09.2006 г., беше отложено за 29.09.2006 г. поради липса на упълномощени лица, които да представляват мажоритарния собственик.

В дневния ред на извънредното Общо събрание беше предвидена точка за освобождаване на Георги Ненков и Георги Рогачев, като членове на Съвета на директорите.

Общото събрание трябваше да разгледа информация за финансово-икономическото състояние на дружеството. Искането за промяна на Съвета на директорите от страна на МИЕ е обосновано от съмнения в желанието и уменията на настоящия мениджърски състав за финансово стабилизиране на дружеството и подготовката му за наближаващия отоплителен сезон.

МИЕ ще положи всички усилия, за да гарантира на потребителите нормално ползване на услугите от изброените дружества.