Браншовите организации от туризма поискаха да бъде създадено министерство, а не както досега да има Държавна агенция по туризма. На специална пресконференция представители на Българската туристическа камара (БТК), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Националния борд по туризъм декларираха становището си.

Представителите на бранша се надяват, че чрез  държавната структура туристическият бранш ще има по-ефективен достъп до еврофондовете. Най-лесният механизъм според шефа на Националния борд по туризма Поли Карастоянова са публично-частните партньорства.

Председателят на БАТА Донка Соколова заяви, че европарите обаче не са основната причина, за да се настоява за връщането на министерството по туризма. Липсата на национална стратегия за развитието на отрасъла пречи на туристическите дружества.

Сега при обсъждането на въпрос от областта на туризма в Министерския съвет няма кой да постави проблемите на бранша, за който отговарят 12 министерства.

Туризмът дава 12-14% от брутния вътрешен продукт, а е третиран като трета-четвърта линия в държавното управление, недоволстват представителите на отрасъла.

Идеята за Министерство на туризма се лансира вече 15 години.


Според браншовите експерти, в момента никой, включително държавната агенция, не може да каже точно колко чужденци влизат с цел туризъм в страната, нито да се направи точна оценка на приходите.