Приключи съвместният туининг проект между Изпълнителна агенция „Морска администрация" и Агенцията за морска безопасност и брегова охрана на Обединеното Кралство (MCA). Проектът стартира на 15 август 2007 г. и е финансиран със средства по програма ФАР на стойност 688 хил. евро, от които 172 хил.евро - национално съфинансиране.

Целта на проекта е да се усъвършенства и повиши ефективността на българската система за търсене и спасяване по море, както и да се приведе в съответствие с европейските и международните нормативни документи в тази сфера.

Агенцията за морска безопасност и брегова охрана е една от водещите европейски администрации с голям експертен опит в областта на търсенето и спасяването на човешки живот по море.

Като крайбрежна държава в Черноморския регион, България следва да поддържа адекватна и ефективна служба по търсене и спасяване. Съгласно националното законодателство ИА „Морска администрация" е натоварена със задачата да организира дейностите по търсене и спасяване и да взаимодейства със силите и средствата на съседните държави и съвместно с Министерството на отбраната да извършва търсене и спасяване по море.

С помощта на проекта „Предоставяне на ефективни услуги по търсене и спасяване в българския район за търсене и спасяване" провеждането на такива операции следва да се подобри значително чрез внедряването на хардуер и софтуер, с помощта на които ще бъде изградена информационна система.

Системата има за цел да осигури по-ефективно управление на всички данни и документи, свързани с търсене и спасяване, да осигури възможно най-бърза реакция при получаването на сигнал за бедствие и като цяло да повиши ефективността на спасителните операции.

Друга важна дейност, включена в проекта, е провеждането на специализирано обучение на експерти, които са пряко ангажирани с тази дейност.

Крайната цел на този проект е българската система за търсене и спасяване да бъде една от най-добрите и ефективните в Черноморския регион.