National City Corp, най-голямата регионална банка в централните щати в САЩ, подписа споразумение за сътрудничество с федералните регулатори, като банката е поставена под наблюдение според информация на Wall Street Journal.

Условията на споразумението с Министерството на финансите се пазят в тайна. Споразумението е влезнало в сила през миналия месец.

Това е поредната стъпка към по-голям контрол от страна на регулативните органи над финансовите институции в САЩ, които се борят с последствията от кредитния хаос, които сами си докараха.

Споразумението позволява на банката да работи с федералните регулаторни органи по финансовите си проблеми, без да е необходимо задължително да информира инвеститорите. През последните месеци Министерството на финансите и Фед подтикват заемодателите да набират повече капитал, за да намалят кредитния риск.

Банковите анализатори смятат, че част от средно-големите банки в САЩ вече са подписали подобни споразумения за сътрудничество.

Растящите загуби от необслужвани ипотеки и други дългове накараха банки като National City, Citigroup Inc, Wachovia Corp и Washington Mutual Inc да предприемат стъпки за увеличаване на капитала и да намалят дивидентите.

През април National City вдигна капитала си със $7 милиарда чрез фонда с дялово участие Corsair Capital и други инвеститори, след като кризата на ипотечните пазари докара банката до трето поредно тримесечие на загуба.

Акциите на National City затвориха вчера при $5.35 на NYSE. Стойността им е паднала с 85% на годишна база.