Еврото се възприема все по-добре, след като за първи път влезе в джоба на над 315 милиона европейци преди пет години, показват обявените преди няколко дни резултати от проучване на "Галъп", направено по поръчка на ЕС и публикувано на сайта на Европейската комисия.

Това е така въпреки широко разпространеното невежество по отношение на неговите преимущества.

Ниска инфлация и ниски лихвени проценти, стабилност на пазарите и на обменните курсове, по-евтини вносни стоки, повече търговия и инвестиции, по-лесни и евтини пътувания, по-голяма прозрачност на цените и конкуренцията - това са, според европейския комисар по икономиката Хоакин Алмуния, недобре познатите предимства на еврото.

Според неотдавнашно проучване на ЕС, въпреки че мнозинството (68 %) изразява задоволство от единната валута, то не е напълно запознато с нейните предимства. Мнението, че тя е довела до повишаване на цените продължава да се шири, въпреки че фактите не го потвърждават. Нивото на инфлация в някои държави никога не е било толкова ниско, колкото след въвеждането на еврото (около 2 %).

Едва една четвърт от европейците са наясно, че не плащат допълнителни такси, когато теглят пари в друга държава-членка на ЕС (23 %) или когато плащат с карта (27 %). Само 16 % знаят, че при банков превод няма допълнителна комисионна.

При все това размерът на паричната маса в обращение нараства постоянно и понастоящем възлиза на повече от 600 милиарда евро. Броят на банкнотите в обращение почти се е утроил - от 221 милиарда на 595 милиарда евро. Нарастването на монетите в обращение е значително по-скромно - от 13 на 17,6 милиарда евро.

Но все още не всички са свикнали да боравят с новата валута. 57 % от запитаните заявяват, че изчисляват в евро покупките си, 22 % заявяват, че все още пресмятат в старите си парични единици (а 21 % казват, че използват и двете).

Цифрите показват също така, че еврото намира широка употреба и извън Европа. Според Европейската централна банка 10-20 % от общата стойност на банкнотите в обращение се използват извън Европа.