Министерството на финансите не се е съобразило с исканията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за бюджета за 2009 година.

По време на първата среща между двете институции за обсъждане на общата макрорамка на бюджета на НЗОК, се установило съществено различие между заявените от страна на НЗОК още през месец юли разходи в рамките на 2.4 милиарда лева и одобрените от финансовото министерство 1.9 милиарда лева.

Шефката на касата Румяна Тодорова е представила анализ на тенденциите в усвояването на бюджетните средства и проблемите в отделните направления на здравноосигурителните плащания.

Тя е подчертала необходимостта от индексиране цените на видовете медицински дейности през 2009 година, без това да се отразява на достъпа на здравноосигурените до медицински дейности и услуги.

Отчетено е и обстоятелството, че през 2008 година не са коригирани цените, по които НЗОК заплаща на изпълнителите на медицинска помощ. На базата на представения анализ НЗОК е поискала увеличение на предвидените към момента средства.

От финансовото министерство са приели да продължат разговорите, за да преценят аргументите за завишаване на разходните тавани по бюджета на НЗОК с допълнителни 200 млн. лева, спрямо първоначално определените.