Парламентът ратифицира споразумението между България и Русия за газопровода „Южен поток"

Припомняме, то бе сключено по време на посещението на руския президент Путин у нас и касае сътрудничество при създаването на газопровода за транзит на природен газ през територията на страната ни.

"Южен поток" е руско-италиански проект за газопровод по дъното на Черно море от руската станция "Береговая" до крайбрежието на България - Варна.

На българска територия газопроводът ще се разклонява по 2 трасета - северно и южно.

Северното ще пренася газ до Румъния, Унгария, Словения и Австрия, а южното - до Гърция и Италия.

Общата дължина на черноморската част на "Южен поток" ще бъде около 900 километра, а максималната му дълбочина - над 2000 метра.

Първите доставки на газ по проекта "Южен поток" да започнат през 2013 година, а до края на 2008 г. да приключат маркетинговите проучвания и технико-икономическата разработка на проекта, се казва в комюнике на Газпром.

"Южен поток" е система от нови газопроводи с мощност 30 млрд. куб метра, чрез която ще се транспортира не само руски, но и средноазиатски, и казахстански газ.

Газопроводът, свързващ без посредници Русия и Балканите, е обещание за допълнителни доходи от транзита на руски газ. Печалбите от него могат да стигнат 300 милиона долара на страна, написа преди време "Комерсант".