Шестото издание на международното туристическо изложение "Културен туризъм", което вчера официално беше открито във Велико Търново, показа, че културният туризъм е пътят за излизане от кризата.

Борсата беше открита с духов оркестър, стражници, водосвет и православния химн на любовта. Рекордно участие отчитат тази година организаторите. На 12 хил. кв. м изложбени площи в залите "Рафаел Михайлов" се представят над 350 участници, повече от 30 общини, разказва „Янтра днес".

13 са международните делегации. За откриването на борсата специално дойдоха посланиците на Италия и Иран. Двете страни за първи път представят туристическия си потенциал в старата столица.

12 са съпътстващите изложби. 43 продукции се борят за наградата във филмовия фестивал "На източния бряг на Европа".

Едва ли има по-подходящо място от старата българска столица, съчетала уникална архитектура и история и вечно млад дух, да бъде домакин на това туристическо изложение, пише в приветствието си към форума министър-председателят Сергей Станишев.

Премиерът уверява, че туризмът е приоритетен отрасъл за правителството, а културният туризъм е шансът ни за излизане от кризата.

Плахо зародената идея, днес доказва, че културно-историческите ценности и уникалната ни природа превръщат културния туризъм в целогодишен продукт, каза при откриването на изложението кметът д-р Румен Рашев.

Председателите на Държавната агенция по туризма и на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Анелия Крушкова и Благой Рагин заявиха, че ръстът в културния туризъм и рекордното участие в борсата във В. Търново показват, че това е правилният път.