Трансграничното сътрудничество между Русе и Гюргево в сферата на туризма обсъдиха днес областният управител Мария Димова и председателят на Окръжен съвет Гюргево Виктор Боянджиу, съобщава Ruseinfo.

Създаване на атрактивен пакет от туристически услуги и подобряване на съпътстващата инфраструктура към туристическите обекти в двете области ще бъдат аспектите на взаимното партньорство.

Днес областният управител Мария Димова и председателят на Окръжен съвет Гюргево Виктор Боянджиу присъстваваха на официалното откриване на Събора на Дунавските народи от Зелен Коридор Долен Дунав, който се провежда на 21 и 22 септември 2006г. в гр.Русе и Природен парк „Русенски Лом".

Целта на съвместната инициатива е да привлече туристите от Централна и Западна Европа, които да посещават Природен парк „Комана" в префектура Гюргево и културно-историческите забележителности в област Русе.

Граничните региони ще търсят целево финансиране от европейски фондове за подобряването на качеството на общия туристически продукт. В тази връзка ще се проучат възможностите за откриване на български магазин в Гюргево и румънски магазин в Русе.

Търговските обекти ще предлагат сувенири и други стоки със специфичен национален характер от двете съседни държави. Предстоящото концесиониране на летище Русе е друг фактор, който ще подпомогне развитието на туристическия потенциал на съседните области. Близостта на летище Русе и летище Отопени в Букурещ ще даде предимства на съвместния туристически пакет.