От Росатом са потвърдили, че сроковете на физическия пуск на първия енергоблок на иранската АЕЦ Бушер, която се строи в кооперация с Русия, ще бъдат изместени във времето. Това е съобщил помощник-ръководителят на Росатом Сергей Новиков, цитиран от Прайм - ТАСС.

Росатом „съжалява" за забавяне финансирането на АЕЦ от иранска страна: „Можем колкото си искаме да анализираме причините за случилото се, но фактът си е факт - няма пари, а без пари не е възможно да се строи".

Освен това от Атомстройекспорт (техни представители сега са в Техеран на преговори за финансирането на АЕЦ), са потвърдили че първоначалният краен срок септември 2007 вече не е възможно да бъде спазен - тъй като иранската страна не е решила въпроса за продължаване на финансирането.

Значителният прогрес, отбелязван по-рано в строителните работи, сега на практика е спрян. Спирането на плащанията ще доведе до още по-голямо изоставане от графика. „Да се осъществи физически пуск на енергоблока през септември не е възможно, съответно за доставка на гориво през текущия месец не може да става и реч".

Представителят на Атомстройекспорт е убеден, че иранските партньори добре разбират последствията от подобна ситуация, тъй като никакви подготвителни процедури за доставка на гориво още дори не са започвали.