Американската администрация на президента Буш ще наложи санкции на руските фирми износителки на оръжие, както и на колегите им от Китай и Северна Корея, тъй като са изнасяли продукцията си за Иран и Сирия, пише днес Washington Times.

Санкциите налагат забрана на компаниите от тези страни да правят бизнес с американските си колеги за срок от 2 години, като руските компании ще са по-потърпевши, заради невъзможността за търговски обмен с авио-отрасъла на САЩ, съобщи Интерфакс.

Руските компании, които бяха санкционирани са държавният износител Рособоронекспорт, както и двете бюра за промишлен дизайн Коломна и Тула.  

Интерфакс припомня, че Рособоронекспорт е подписала сделки със Сирия на стойност $9.7 млрд. през май 2005 г., като въоръжението е включвало противотанкови гранатомети, които са били използвани във войната межди Израел и Хизбола миналата година.

Израелските военни са намерили руски гранатомети Корнет и Метис в Ливан преди няколко месеца, като се предполага, че доставката им е била предназначена за Сирия през 2002 г. Руското правителство е подписало и договор за продажба на оръжия за Венецуела на стойност $3 млрд. Режимът в латиноамериканската страна е основен противник на американската политика в Западното полукълбо.