Пиер Московичи, който е шеф на кампанията на левия кандидат за президент на Франция - Холанд заяви, че ако Франсоа Холанд спечели напролет изборите (в края на април и евентуален втори тур в началото на май), той ще поиска предоговаряне на одобрения снощи от 25 страни от Европейския Съюз (от общо 27-те) Нов Европейския фискален договор. Миналият месец, самият Холанд заяви, че "ако аз бъда избран за президент, ще поиска предоговаряне на този Фискален Пакт". Това негово изказване стана факт само 4 дни след като на Европейската среща на върха на 08 и 09.12.11г. бяха очертани контурите на Европейския нов Фискален договор.

Тази заплаха от екипа на Холанд трябва да се вземе на сериозно, тъй като по последни проучвания във Франция, той би спечели 31% от гласовете на французите на първия тур на президентските избори на 22.04.12г. спрямо 24.5% за настоящия президент Саркози, 19% за атни-европейската кандидатка Мари Льо Пен и 11.5% за четвъртия по сила кандидат Франсоа Байру. Според тези последни проучвания, 58 от французите биха подкрепили Франсоа Холанд на втория евентуален тур на президентските избори на 06.05.12г. спрямо 42% за Саркози.

Това изявление от щаба на Холанд изглежда няма да даде мира на тандема МЕРКОЗИ и най-вече на немския канцлер Меркел, която де факто наложи на снощната европейска среща на върха Фискалния Пакт за по-голяма бюджетна дисциплина и възможност за наказания срещу „немирниците” не изпълняващи тези правила.