Има слаб натиск върху испанските дългови книжа (лек спад на техните цени и повишение на лихвите), като инвеститорите продължава да преценяват смесените предварителни резултати от регионалните избори в испанската област Каталуния.

Въпреки че партията на местния лидер в областта Артур Мас, който е за независимостта на Каталуния, не успя да спечели пълно мнозинство в местния парламент, като цяло изборите бяха спечелени от четирите сепаратистки партии искащи нейната по-голям автономия от централната власт в Мадрид.

Лихвите по 10г. испански книжа покачват слабо с 2 пункта към 5.62% в началото на днешната търговия, а на 2г. книжа покачва с 5 пункта към 2.96%.

Има и известно повишение с 4 пункта на 5г. CDS (Credit Default Swaps) на Испания до 317 базисни пункта (т.е. 317 хил. евро като гаранция/застраховка за петгодишния испански дълг за 10 млн.евро).

Според анализатори, предварителните резултати от изборите изглежда като "двуостър нож" и това оставя инвеститорите несигурни относно следващите стъпки в регионалната политика на една от най-важните области в Испания. Въпреки, че партията на местния лидер Артур Мас загуби част от своето влияние, тя остава водеща сила в Каталуния и това може да доведе до по-нататъшни стъпки към референдум за нейната независимост. Но не е ясно дали централната испанска власт ще продължи да отхвърля идеята за това и как новото регионално правителство ще се опита да предприеме по-нататъшните мерки за евентуален подобен референдум.

В същото време, испанската преса (El Pais) посочва, че правителството на страната ще поиска финансова помощ от Еврозоната в размер между 40 млрд. и 42.5 млрд.евро за нейния проблемен банков сектор, а според други източници помощта ще бъде за едва 35 млрд.евро от обещаните от Еврогрупата до 100 млрд.евро.