Борсите в САЩ изоставиха надеждите за стабилен и солиден старт в новата търговска година, след като в сряда Федералният резерв сигнализира, че няма основания да се очаква намаляване на лихвените нива докато инфлацията е в нормата, коментира Financial Times.

Фондовите инвеститори се върнаха след четиридневна почивка и завариха по-ниски цени на петрола и по-добри от очакваните продажби на дребно през празниците. Бичeто настроение продължи, след като изследване показа, че промишленото производство е по-силно от очакваното и ценовият натиск пада, намалявайки страховете за инфлация.

Борсовият индекс Dow Jones Industrial Average постави рекорд в рамките на деня по време на сутрешната търговия (12,580.35 пункта); технологичният индекс Nasdaq Composite също тръгна нагоре.

И тогава борсите загубиха част от печалбите си, минути след като решенията на Fed от декември бяха оповестени. Резултатите от заседанието на 12 декември дадоха ясен знак за опасения за икономическа нестабилност и слабост в последните месеци на 2006 и останаха определено фокусирани върху рисковете от инфлация.

Притесненията на политиците от инфлация подкопаха продажбите. Пазарен стратег, цитиран от FT счита, че пазарът отдавна е очаквал това и само е търсил катализатор. Той предвижда, че неустойчивата търговия ще продължи до следващата седмица и след това ще се фокусира върху резултатите от четвъртото четиримесечие.

При затварянето индексът на S&P 500 падна с 0.1%. В графата на загубите водеха енергийните компании, докато промишленото производство бе най-добре представящият се сектор. Технологичният Nasdaq се бе покачил с 1.6% преди да падне с 0.3%. Dow затвори на 12,474.52 или 0.1% повишение.

По-рано през деня американските акции и облигации се бяха покачили значително, след като инвеститорите отговориха на новините за по-силен от очакването шопинг - сезон, данни за свежа икономика и падане цените на петрола.

Спадът в цените на петрола под $60 за барел отново се приписва на меката зима в Североизточна Америка, което намалява търсенето с цел отопление. Инвеститорите не реагираха на слабите данни за заетостта на компанията-автор на изследването Automatic Data Processing.

Лихвата по 10 - годишните Treasury notes (съкровищни бонове на САЩ) е паднала до 4.69% от 4.71% късно в петък. Анализаторите твърдят, че докладът може да подобри шансовете за сваляне на лихвения процент през първата част на годината.

Във вторник борсовите пазари не работиха поради погребението на президента Форд. Така Уол Стрийт имаше най-голямата почивка от терористичните атаки на 11 септември.