"Софарма" подаде сигнал в прокуратурата за системно и тенденциозно увреждане на имиджа на компанията и на интересите на акционерите, съобщиха от фармацевтичната компания.
 
Препоръчаните за изтегляне от Изпълнителната агенция по лекарствата партиди Nivalin са качествени и абсолютно безопасни за здравето на българските пациенти, пише в прессъобщението от публичното дружество.

На свое заседание Съветът на директорите на "Софарма" АД възложи на изпълнителния директор да сезира главния прокурор на Република България и Комисията за финансов надзор за системно и тенденциозно увреждане на интересите на акционерите на втората по големина публична компания в България - "Софарма" АД от страна на длъжностни лица от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Държим да уверим, че посочените партиди са качествени и абсолютно безопасни за здравето на българските пациенти. Двете конкретни партиди Nivalin са произведени съгласно изискванията на валидна спецификация, одобрена от ИАЛ и са напълно безвредни, съобщават от Софарма.

Въпреки своите възражения фармацевтичната компания ще направи всичко необходимо, за да изтегли максимално бързо наличните количества от двете партиди съгласно разпорежданията на ИАЛ.

Ампулният завод на "Софарма" АД произвежда 80 млн. броя ампули годишно и има 64 регистрации за продажби в рамките на Европейския съюз. Той е уникално производство, в което са вложени 12 млн. лв. и няма свой аналог като възможности за качествено производство в България. През тази година за удвояването на капацитета му са поръчани машини и съоръжения на стойност над 3 млн. евро.
Ампулният завод има европейски сертификат за качество от месец октомври 2004 година.
Продажбите на ампулни форми формират 20% от продажбите на заводите на "Софарма".