Днес, 11 януари, регулативният орган на Euronext одобри предложението европейската борса Euronext да се слее с Нюйоркската фондова борса, като това ще създаде първата трансатлантическа борса, съобщава Reuters.

„Разрешението бе направено въз основа документацията, предоставена от NYSE Euronext Inc. и Euronext N.V по повод на различните споразумения и гаранции", гласи изказването на регулативния орган.

Управителният съвет на регулативните членове на Euronext заяви, че въпросното решение е необходимо условие за представянето на документацията по сливането за одобрение пред националните власти на членовете на европейската борса.

NYSE Euronext Inc., поделението на Нюйоркската фондова борса образувано специално за сливането, подаде документацията си във вторник.

Решението потвърди офертата от 0.98 нови NYSE Euronext акции плюс € 21.32 в налични в замяна на всяка акция на Euronext, или алтернативно еквивалента на 1.2633 NYSE Euronext акция или €95.07 в кеш.

Акционерите на Euronext убедително одобриха плана за сливане през декември, след като притесненията на някои акционери за прекомерно разпростиране на влиянието на американските регулатори на европейските пазари бяха преодолени.

Акциите на Euronext, който оперира в Париж, Амстердам, Брюксел и Лисабон днес се покачиха с 3.3% до 98 евро.

Euronext през юни предпочете сливане с NYSE вместо с Deutsche Boerse, като по този начин възбуди гнева на някои акционери и водещи европейски политици, които бяха за пан-европейска комбинация.