Производителите и вносителите на цигари свободно ще могат да образуват и регистрират цените на тютюневи изделия. На заседанието си от 29.09.2006 г. правителството прие промени в Наредбата за условията и реда за регистриране на цените на тютюневите изделия от местно производство и от внос, търговията с тютюневи изделия и контрола върху търговията, съобщиха от Министерския съвет. Постановлението на МС влиза в сила след обнародването му в "Държавен вестник".

Цигарите, облепени с бандерол с обозначена върху него цена, определена с постановление на правителството от 2005 г., ще се продават по цената, посочена на бандерола до изчерпване на количествата.

Производителите и вносителите на цигари са длъжни в 7-дневен срок от влизане в сила на това постановление да подадат в митническата служба по местонахождението на данъчния склад справка-декларация за наличните към датата на влизане на постановлението в сила количества тютюневи изделия.

Забранява се продажбата на тютюневи изделия на вътрешния пазар, за които няма регистрирана цена, и които не са облепени с бандерол.

За сравнение, цените на тютюневите изделия в ЕС неколкократно превишават сегашните цени на българския пазар. Едновременно с това, разнообразието на тютюневите продукти, продавани в България, особено в ниските ценови групи, е по-малко.

Въпросът, който вълнува пушачите и продавачите, е дали след решението за освобождаване на цените на тютюневите изделия, производителите и вносителите ще увеличат или намалят цените си. Ето няколко размишления по този проблем.

Свободното ценообразуване несъмнено ще промени както цените, така и асортимента. По отношение на цените, в кратък период е неизвестно дали ще се прояви ценово повишаване или понижаване, но в дългосрочен период несъмнено ще се сблъскаме с тенденция на увеличение.

Увеличението на цените на тютюневите изделия ще бъде резултат от стремежа на просветената държава към поддържане на здравето на работните ресурси, както и от очакваното общо повишаване на покупателната способност в населението и възможността на хората да отделят повече пари за вредния навик.

След като тютюнопушенето престане да бъде масово, за което обаче ще са нужни поне десетилетия, цените на цигарите като цяло могат отново да спаднат, или вече да се предлага ограничен брой продукти на много високи цени (качествени тютюни и пури) - като екзотична стока.

България е на едно от челните места в света по употреба на тютюневи продукти. Тютюнопушенето е сложна макроикономическа задача, защото приходите от акцизи от продажби на цигари и тютюни се уравновесяват и дори поглъщат от загубите поради трудоспособност.

Най-съществения въпрос обаче е, доколко държавата трябва и може да се намесва в ценообразуването на която и да е стока, която не е от стратегическо за националната сигурност значение. Сегашната крачка на правителството по отношение на тютюневите изделия може да се приеме за икономическа либерализация. Освобождаването на цените обаче ще породи експерименти на продавачите на тютюневи изделия, които експерименти ще бъдат за сметка на купувачите.