Акумулирането на средства от еврофондовете, проблемът с визите, които България въведе за граждани от някои държави от 1 януари, лошата инфраструктура, ДДС в туризма, категоризацията на туристическите обекти и неяснотите около Натура 2000 са основните теми, които новият председател на ДАТ Анелия Крушкова обсъди днес в 11 ч. с представители на туристическия бизнес у нас.

„Аз ще работя с българския туризъм, надявам се и той да работи с мен", каза след срещата Крушкова, отговаряйки с това на упреците, че е провела тази среща твърде рано.

По нейно мнение туристическият бизнес е вложил голямо количество пари за развитието на брашна у нас и е крайно време да получи своята принадена стойност.

Все още има броени дни, за да бъде включен туризмаът в една от съществуващите 6 оперативни програми за акумулиране на средства от еврофондовете, стана ясно днес.

За момента финансиране за бранша е предвидено само в една от тези програми (за регионално развитие), където са фиксирани 15% финансиране за туризма. Оттук нататък Крушкова ще очаква от туристическия бизнес качество и креативно мислене, защото само с тях могат да се привлекат повече туристи у нас.

Двете страни се разбраха след месец да има втора среща, където засегнатите теми ще бъдат разгледани в развитие и ще се коментира представянето на България на трите най-големи туристически изложения в Берлин, Москва и Киев.