Унгарската банка OTP обяви, че ще инвестира 30 млн € в своят клон в Румъния, публикува на интернет сайта си EMFIS - Emerging Markets Financial Services: финансов консултант, предоставящ на германоезични клиенти подробна информация за нови пазари.

Населенито на Румъния е двойно по-голямо от това в Унгария и съответно потенциалът на дъщерната банка да се разраства е значителен. Освен това, в Румъния има около 3 милиона етнически унгарци. OTP вече инвестира 20 млн € в Румъния през юни т.г. за изграждане на компютърна мрежа и нови филиали.

През изминалите пет години банка OTP е инвестирала 2.4 милиарда USD за разширяване в Централна Европа. Филиалът си в Румъния унгарската банка придоби от британската Balli Group през 2004 г.

Остава неясна съдбата на румънската спестовна банка CEC. Най-сериозни участници в наддаването са OTP и Националната банка на Гърция. Очаква се Румъния до получи близо 500 млн евро от сделката. Информацията ще бъде по-пълна в края на октомври, посочват специалистите на EMFIS.