От днес специалистите в АЕЦ "Козлодуй" започват подготовка за изваждането на отработеното ядрено гориво от реактора на 3 блок.

4 блок на АЕЦ "Козлодуй" вече се намира в регламентираното от лицензията на Агенцията за ядрено регулиране състояние "Е" (състояние, в което ядреното гориво е извадено от активната зона на реактора и се съхранява в приреакторния басейн).

Изваждането и преместването на отработеното ядрено гориво на спрения преди два месеца блок започна на 5 февруари т.г.  Операциите бяха изпълнени в предвидения срок, при спазване на всички изисквания за безопасност.

Вчера, 5 март, експерти на Международната агенция по ядрена енергия направиха проверка на активната зона на реактора на 4 блок за установяване на отсъствието на ядрено гориво и пломбираха преградата между активната зона и приреакторния басейн.

Инспекцията на МААЕ се извършва в съответствие с ратифицирания от България Договор за неразпространение на ядреното оръжие.

Съгласно технологичните регламенти, отработеното ядрено гориво трябва да престои в приреакторните басейни най-малко 3 години.

Днес 1000-мегаватовите 5 и 6 блок работят с натоварване 100%, в съответствие с графика на Централно диспечерско управление - София.