Зърнопроизводителите ще протестират от 11.00 часа. Очаква се да се съберат повече от 2000 души. Зърнопроизводителите са недоволни заради отхвърлянето на националните доплащания от разходната каса на Бюджет 2009 г.

Протестът се подготвя от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
По време на вчерашните протести полицията задържа председателя на асоциацията Красимир Аврамов, като след снемане на показания, той беше пуснат от ареста.

Красимир Аврамов, обяви пред БНТ, че са получили разрешение днес да проведат мирен протест пред „Ал. Невски".

Аврамов съобщи, че зърнопроизводителите протестират заради неизпълненото споразумение между тях и министъра на земеделието и храните, според което в проектозакона за Бюджет 2009 да бъдат предвидени 378 млн. лв. държавна подкрепа за техния сектор през следващите години.

Другото им искане е чрез механизмите на еврофондовете да получат пазарна подкрепа. Тази пазарна подкрепа означава зърното да се купува на цена 101 евро, поясни Аврамов и припомни, че исканите средства са европейски и са предвидени за обща селскостопанска политика.

Според него, Сергей Станишев не е прочел и не е разбрал декларацията до него. Председателят на Тракийската асоциация на зърнопроизводителите каза, че те не искат зърното да бъде изкупувано за държавния резерв, защото тези количества са незначителни. Чрез разплащателната и интервенционната агенция премиерът трябва да се намеси на пазара, смята Аврамов.

Писмото от комисаря по земеделието Фишер-Боел е предложение за удължаването на програма САПАРД по правилото М+3. Това писмо е по-скоро признание за положените усилия във фонд „Земеделие".

Това каза изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Атанас Кънчев пред БТВ. Според него удължаването на програмата трябва да се разглежда в контекста на възстановяването с европейски средства.

То означава, че ще може още една година да се обработват проектите и заявките и да се изплащат средствата на бенефициентите. Той припомни, че с постановление на Министерски съвет е осигурен финансов ресурс.

В споразумението, което агенция САПАРД е подписала с Европейската комисия, има решение, с което са уравнени сметките за 2007 година, т.е. това е признаване на разходите ни за 2007 година.

Кънчев изрази надежда, че националният ръководител ще изпрати заявление за плащане, с което ще бъде искано признаване на тримесечните сметки по плащанията в агенция САПАРД. Това може да означава и възстановяване с европейски средства, което трябва да бъде придружено с официално удължаване на програмата за една година.

Във връзка с протестите на зърнопроизводителите Кънчев каза, че на срещи с тях той е заявил, че направеното в програма САПАРД е с цел да се даде възможност с плащането по спрените мерки и с финансовите средства от българското правителство и да се помогне за изплащането на техните кредити.

Изпълнителният директор на фонд „Земеделие" припомни, че чрез програмата се дава шанс на производителите да кандидатстват за селскостопанска техника. Той смята, че причините за протестите са лошите условия, в които работят производителите и ниските изкупни цени. Според него фонд „Земеделие" е създал една добра среда за оползотворяване на средствата от европейските фондове.

Кънчев подчерта, че неговата оставка е депозирана в срок до 15 ноември. Според него оставките не са решение на проблемите в българското земеделие. Той не смята, че протестите са политически.

Те са породени от проблемите на бранша в условията на финансова криза. Според него българската държава трябва ясно да покаже, че се намалява нивото на политически риск от кризата. Това ниво ще се отрази на условията, при които банките кредитират българското земеделие.