Продажбите на нови автомобили с дизелови двигатели са намалели с 25% във Великобритания през януари, предава BBC. За сериозния спад индустрията обвинява "объркването" относно политиката на властта.

През януари т.г. продажбите са били с 25,6% по-малко отколкото през първия месец на 2017 година. Общите продажби намаляват с 6,3%.

Дизеловите двигатели се превърнаха във фокус на обсъждането относно замърсяването на въздуха от транспорта, а спекулации, че собствениците им ще трябва да плащат по-високи данъци и да се изправят срещу някои ограничения, съвсем не липсваха. В резултат на това потребителите изчакват, казват от Асоциацията на автомобилните производители и търговци. Те посочват още, че заменянето на стари дизелови автомобили с нови с двигатели на същото гориво все пак ще намали замърсяването.

Главният изпълнителен директор Майк Хавес казва, че по-слабото търсене на нови дизелови автомобили е притеснително, тъй като означава, че много хора запазват старите си, по-замърсяващи коли.

Оттам все пак посочват, че търсенето на автомобили на бензин е било с 8,5% по-високо през този януари, спрямо година по-рано. Продажбите на коли с алтернативно задвижване, включително електрически, са се повишили с 23,9%, но те все още държат едва 5,5% пазарен дял.

Най-търсените модели са били SUV, като търсенето подскача с 6,6%, а те отговарят за 1/5 от всички нови регистрации.

Като цяло през 2017 година продажбите на автомобили са намалели с 5,7%. Освен с объркването около политиката на правителството относно дизеловите коли, причина затова е и Brexit.