Норвежкото правителство се е насочило към приемането на закон през пролетта на следващата година, който да позволи тестването на автономни превозни средства по пътищата на страната.

Европейската държава е един от най-големите пазари за електрическите возила на Tesla благодарение на щедри държавни субсидии, пише Reuters.

От автомобилния производител обявиха през октомври, че новите модели коли ще се предлагат с хардуер, включително камери и радари, за да им се даде възможност да бъдат напълно автономни.

Ходът, който ще цели да позволи тестването на самостоятелно управлявани автомобили, също е насочен към идеята да се даде конкурентно предимство на норвежки технологични компании.

Страната се стреми да се разнообрази от петролния сектор, ударен от спад на цените за черното злато.

"Целта на законопроекта е да се улесни тестването на автономни превозни средства по норвежките пътища ... в рамките на безопасността на движението, защитавайки целостта на личната информация", коментират от Министерството на транспорта в Норвегия.

Безпилотните коли ще бъдат въведени постепенно и само "напълно развити технологично системи" ще бъдат одобрени за изпитване, добавят от ведомството.