През 2020 г. BMW обнови своята инфотеймънт система до поколението iDrive 7.0, с което представи една от най-добрите платформи в автомобилния свят. А вече на пазара е представена и iDrive 8.0.

Новата система идва с функции като гласово разпознаване, обработка на естествен език и персонализация на работата според нуждите на шофьора. Освен това интерфейсът ѝ обновен и е изключително адаптивен, което улеснява показването само на нужната информация.

Извън персонализирания режим, iDrive 8.0 идва с три избора на начин на поднасяне на информацията - Focus, Drive и Gallery, като всеки следващ е с прогресивно по-голямо количество данни на дисплея, докато с лични настройки може на таблото да виждате само скоростта си. Същата е ситуацията и по отношение на навигационната система, която показва три режима на детайлност на картите.

В новото поколение ъпдейт получава и BMW Personal Assistant, който звучи все по-малко като робот. "Предоставихме и "лице" на новата система под формата на плаващи кръгове на дисплея, които са точка на фокус и показват състоянието и дейностите на системата", посочват от компанията и стигат дори дотам да изтъкнат, че те: "демонстрират различни емоции и състояния на ума невербално и по човешки начин".

Въпросното показване на състоянието става под формата на различни движения на конфигурацията от кръгове. Но освен нови динамики, гласовият асистент има и нови функционалности, включително да отговаря на въпроси, свързани с функционалностите на колите или местоположенията на различни обекти.

Същевременно все повече функционалности ще могат да се управляват от изкуствения интелект зад системата. Например той ще увеличава отоплението на краката, ако водачът му каже: "Студено ми е на краката".

Запаметените лични настройки на водача вече ще могат да се прехвърлят от една кола на друга, стига и двете да имат ниво на инфотеймънт системата iDrive 7.0 или по-високо. Сред функциите, обхващани от това, са даже настройките на седалките. Системата BMW ID пък ще се адаптира още повече към навиците на шофиране с използването на колата.