Германският автомобилен производител Daimler, който притежава Mercedes-Benz, ще плати $1,5 млрд. в САЩ по обвинения, че дизеловите ѝ автомобили са лъгали на тестовете за вредни емисии, предава BBC. Компанията бе разследвана заради софтуер, с който да избегне ограниченията на климатичните закони в страната. Той е поставен в 250 хил. леки автомобили и ванове продадени в САЩ.

Daimler ще плати и $700 млн., за да сложи край на дело, заведено срещу компанията от собственици на засегнатите модели. Компанията нарече сделката "важна стъпка" към разрешаване на проблемите около Dieselgate, но отрече обвиненията.

Властите в САЩ съобщиха, че глобата от $875 млн., включена в споразумението, е втората най-голяма, налагана в страната в рамките на климатичното законодателство.

Daimler ще поправи и безплатно за потребителите автомобили в страната, продавани между 2009 и 2016 г. Това ще струва на компанията около $400 млн.Скандалът Dieselgate започна през 2015 г., когато Volkswagen призна, че е използвала софтуер, който засича, че автомобилът е тестван, и намалява вредните емисии. Така засегнатите модели изпускат до 40 пъти над разрешените вредни емисии. Заради скандала компанията плати над $20 млрд. само в САЩ.

След това разследванията засегнаха и много други марки. През 2018 г. Daimler изтегли над 700 хил. автомобила в Европа заради същия проблем. BMW и Porsche също обявиха сервизни акции. През лятото прокурори влязоха във Fiat Chrysler в Европа, а компанията ще плати $800 млн. глбоа в САЩ.

Краят на двигателите с вътрешно горене идва по-бързо с новите климатични цели на ЕС

Краят на двигателите с вътрешно горене идва по-бързо с новите климатични цели на ЕС

От Брюксел искат през 2030 година една четвърт от колите да са "зелени"