Автомобилният гигант Ford ще се откаже от традиционните автомобили, насочвайки се към SUV и камиони, като наблегне на инвестиции в електромобили и технологични услуги.

Това е част от новата стратегия на изпълнителния директор Джим Хакет за възраждане на компанията и връщането й към печалбите.

Ford ще намали драстично броя на леките автомобили, развивайки пикапи, кросоувъри и спортни автомобили. Ще се работи върху подобряване на съвместимостта на автомобилите с телефони и други устройства, което би привлякло нови клиенти към популярната марка.

Компанията трябва да автоматизира и опрости производствените си процеси и да инвестира 7 млрд. долара в успешните си продукти, като SUV и лекотоварни автомобили, които са двигателят на продажбите в САЩ през тази година.

Ford планира да намали разходите си с общо 14 млрд. долара през следващите 5 години. 10 млрд. долара ще бъдат спестени от материални разходи, а 4 млрд. - от инженерни съкращения, тъй като времето за разработване на превозни средства ще бъде съкратено с 20%.

Ford значително ще намали броя на наличните пакети автомобили и ще увеличи споделените части. Така вместо 35 000 възможни версии на седана Ford Fusion, компанията ще предлага 96. Вместо 2302 версии на SUV-а за Escape, клиентите ще избират между 228.

Всички тези промени ще направят автомобилния гигант от САЩ "годен" да се състезава в променящата се индустрия.

"Имаме прекалено много разходи в бизнеса си. Това са реални подобрения в бизнеса", каза Хакет.

Компанията смята да намали разходите за традиционните двигатели с вътрешно горене с 32% през следващите 5 години и да увеличи инвестициите в електрически превозни средства с неопределена сума.

Планът за електрическите автомобили включва създаването на нова група, наречена Team Edison.material costs.