Настоящата генерация от дизелови двигатели на Porsche може да бъде последната, каза главният изпълнителен директор Оливър Блюм пред Reuters. Така производителят на спортни автомобили може да се окаже първата германска марка, която да обърне гръб на дизела.

Porsche ще похарчи 1.16 милиарда евро, за да преобрази основната си фабрика в Щутгарт, където ще бъде произведен първия модел на бранда, който ще бъде захранван единствено с електричество. 4-вратият Mission E ще излезе на пазара през 2019 г.

Решението все още не е абсолютно сигурно, като окончателната стратегия за двигателите ще бъде готова към края на десетилетието. Porsche ще започне да предлага микс от автомобили с конвенционални двигатели, плъг-ин хибриди и изцяло електрически двигатели през следващите 10 до 15 години.

През миналия месец прокурори започнаха разследване относно ролята на Porsche в "Дизелгейт".

Porsche и Audi, които заедно отговарят за 60% от печалбата на групата Volkswagen, целят да спестят значително количество пари, като ще споделят платформата за новите електрически автомобили. Целта е Porsche да успее да се върне към целта от 15% печалба от всяка продажба.

От 2019 г. няма да има Volvo без електрически мотор

От 2019 г. няма да има Volvo без електрически мотор

Компанията обръща гръб на дизела и бензина