Ефективността и скоростта на движение зависят от състоянието на силовия агрегат в автомобила. Не се заблуждавайте, че само остарели двигатели могат да се повредят. Много често с начина си на шофиране водачите могат да създадат проблеми на дори сравнително нови превозни средства.

Често срещана практика е много хора да не осъзнават по време на експлоатацията на колата, че правят грешки, които могат да доведат до повреда на двигателя.

Снимка 478583

Източник: iStock

Най -честата грешка, която шофьорите правят, е да се движат със скорост 60 километра в час на най -високата предавка.

При такива условия маслената помпа просто не е в състояние да създаде необходимото налягане в системата. Поради това настъпва "маслен глад", който причинява колосални щети на силовия агрегат.

Натоварването на двигателя, разходът на гориво и липсата на сериозни дефекти на двигателя зависят от стила на шофьора, управляващ автомобила. Това включва и средната скорост на движение. Даже твърде грижовни собственици на автомобили са свикнали да вярват, че основната гаранция за дълъг живот на двигателя е шофирането с ниска скорост. Това обаче не винаги е така. Същото може да се каже и за стереотипа, че честите високоскоростни пътувания разрушават двигателя по-бързо.

Затова още в автошколите водачите трябва да бъдат научени каква оптимална скорост трябва да бъде избрана за определена предавка.

За собствениците на превозни средства с автоматична трансмисия е много по-лесно - тук самият механизъм избира оптималния режим на работа, премахвайки тази отговорност от водача.

При ръчната трансмисия нещата са много по-трудни. Не са редки случаите, когато шофьорът ускорява до 60 км / ч и вече включва пета или шеста предавка. Такива шофьори дори имат мотив за подобни действия. По този начин те искат да намалят натоварването на двигателя и да спестят гориво. Те вярват, че шофирането на възможно най-висока предавка поддържа оборотите на двигателя на минимум. А това уж намалява натоварването на силовия агрегат и така удължава живота му и спестява пари за ремонти на собственика.

Но всеки механик може да каже, че 60 километра в час по никакъв начин не съвпадат с пета или шеста предавка. Факт е, че в този режим на предаване е необходимо да се получи повече енергия, за да се превъртат валовете в скоростната кутията и двигателя. А това създава повишено натоварване на силовия агрегат и може да доведе до преждевременно износване на трансмисията.

Снимка 358135

Източник: Wikimedia Commons

При избора на режим на шофиране шофьорите трябва да вземат предвид такова нещо като т.нар. "крайцерска скорост" (При леките автомобили крайцерската скорост обикновено се достига при включена най-високата предавка и педал на газта в положение близко до средното, макар този режим на движение да не е режимът с минимален разход на гориво на километър. Автомобилът ще е най-икономичен, ако пътуването се състои от редуващи се цикли "плавно ускоряване + пробег с минимално подаване на газ и по инерция". Разходът на гориво при извънградското шофиране се измерва именно на крайцерска скорост). Именно по този начин се намалява натоварването на двигателя и се увеличава животът му на безпроблемна есплотация.

Основният проблем при определяне на крайцерската скорост е, че тя е индивидуална за всяко превозно средство.

Например за малки автомобили 110 километра в час вече са крайцерска скорост. По-голямото ускорение може значително да увеличи разхода на гориво. При по-мощни машини крайцерската скорост се определя в диапазона 130 - 150 км в час. Именно в този режим се отбелязва минималното натоварване на двигателя и се намалява вероятността от преждевременната му повреда.

Снимка 288403

Източник: iStock

Всеки шофьор се стреми да спести гориво. На първо място, за това трябва да се научите как да изберете правилната предавка в зависимост от скоростта.

След включване на по-висока предавка оборотите на двигателя трябва да бъдат не по-малко от 2000. Ако те намалят и превозното средство се движи със скорост 60 километра в час на висока предавка, това води до намаляване на налягането на маслото и проблеми за мотора.

Извод. Както беше посочено по-горе, движението с крайцерската скорост, подходяща за вашия автомобил е определящият фактор за постигане на възможно най-нисък разход на гориво и безпроблемен и дълъг живот на двигателя и скоростната кутия.