Производителят на превозни средства Mercedes Benz се е нагърбил с ново предизвикателство в автомобилния бранш и ще инвестира 560 милиона долара в следващите пет години за разработката на иновативно возило.

Колата ще представлява електрически ван и ще се отличава от останалите возила за доставка по това, че ще е оборудван с роботи и безпилотни летателни апарати, пише CNN Money.

Новият модел ван на Mercedrs ще внедри технологии за система на управление на товарите в куриерските услуги и ще преобърне начините за доставка на пратки по домовете.

Возилото ще е оборудвано с дронове, отговарящи за крайната дестинация на пратката, която трябва да стигне до получателя си.

За разработката на футуристичния микробус Vision Van автомобилният гигант си партнира с технологичния производител Starship Technologies, чийто продукт са шестколесните роботи за доставка.

Проектът се състои в това микробусът да паркира в близост до мястото за доставка, а от там да праща натоварените с пакети устройства до домовете из квартала, като така ще се спестява ресурсът от возила и човешка работна ръка в куриерските услуги.

Досега роботите за доставка на технологичната фирма са използвани в САЩ, Великобритания и Естония, а този месец предстои устройствата да се тестват и от Националната пощенска служба в Швейцария.