Германската премиум автомобилна марка Mercedes разкри новото поколение E-класа комби W214. То допълни семейството на съответния седан, показан през пролетта на 2023 година.

Снимка 623100

Източник: Mercedes-Benz

Дължината на комбито е нараснала с 28 мм, а междуосието се е увеличило с 22 мм до 2961 мм. Всичко това се отразява в пространството за пътниците отзад. Обемът на багажника се е увеличил до 615 литра в конфигурацията с пет места и до 1831 литра със сгънати задни седалки. Във версията с акумулаторна хибридна електроцентрала обемът, дължащ се на батерията, е по-скромен: съответно 460 или 1675 литра.

През последните десетилетия Mercedes определя стандарта в аеродинамиката за автомобили от бизнес класа с двигатели с вътрешно горене. При комбито коефициентът на съпротивление Cd е намален от 0,27 на 0,26. Вярно е, че създателите признават, че поради увеличените размери общото съпротивление на въздуха остава почти непроменено.

Снимка 623104

Източник: Mercedes-Benz

В началото на продажбите на клиентите ще бъдат предложени само три вида силови агрегати. Базовата версия ще бъде с хибридно задвижване, базирано на бензинов турбо двигател с мощност 204 конски сили и електрически мотор с мощност 23 конски сили.

Следва хибрид със същото електрическо задвижване, но този път базиран на двулитров турбодизел със 197 конски сили. И накрая, ще има plug-in хибридна версия на вече споменатия бензинов двигател с 204 конски сили и електрически мотор, този път увеличен до мощност от 129 конски сили. С едно зареждане на тяговата батерия такова комби може да измине 113 км.

Снимка 623103

Източник: Mercedes-Benz

При пазарното си лансиране, E-Class Estate ще бъде оборудван и с функция AI (изкуствен интелект), която обещава да повиши комфорта на базата на самообучение.

В автомобила срещу доплащане ще бъде осигурена възможност за автоматично паркиране без присъствието на шофьор зад волана, което е елемент от четвъртото ниво на автопилот. Вярно е, че функцията ще работи само в страни, където тя не е забранена от закона.

Продажбите на Mercedes E-Class комби ще стартират в Европа в началото на есента на 2023 година.