Volvo Cars представи новия 3-цилиндров Drive-E двигател на компактния SUV ХС40. Това е първият 3-цилиндров агрегат в 91-годишната история на шведската компания. 

Изцяло новият 1,5-литров 3-цилиндров бензинов двигател с директно впръскване е вътрешна разработка, базиран на модулния дизайн на 4-цилиндровите Drive-E двигатели на Volvo. 3-цилиндровият агрегат идва с 6-степенна скоростна кутия. Опционална 8-степенна трансмисия ще бъде представена през 2019 г., пише Auto Motor und Sport. 

В съответствие със стратегията на Volvo за подобряване на икономическата ефективност на производството, новият двигател ще излиза от същата производствена линия като 4-цилиндровите бензинови и дизелови двигатели на компанията.

Снимка 341165

Източник: Volvo

"Нашият нов 3-цилиндров двигател е вълнуваща разработка за XC40 и за Volvo Cars като цяло. Компактният дизайн на двигателя осигурява онази гъвкавост, от която се нуждаем, за да представим на нашите клиенти още по-голям избор от опции за задвижване", заяви Александър Петровски, главен директор на серията 40 във Volvo Cars. 

Настоящият Volvo D3 дизелов двигател със 150 к.с. и бензиновият двигател Т4 със 190 к.с. също са включени в клиентските оферти за ХС40. Новият 3-цилиндров двигател е предварително проектиран с възможност да се интегрира в автомобилите на Volvo с хибридната технология Twin Engine Plug-in Hybrid. На по-късен етап, освен с хибриден двигател, ХС40 ще се предлага и с изцяло електрически двигател.

Снимка 341160

Източник: Volvo

Клиентите на ХС40 могат да избират между различни нива на оборудване, като сега към Momentum и R-Design се добавя и луксозната версия Inscription. Inscription предлага богат избор между 18, 19 и 20-инчови джанти, уникални декоративни решетки и специфични за нивото на оборудване екстериорни цветове. Отвътре Inscription предлага характерната кристална ръкохватка на скоростния лост с обновен дизайн и атрактивните Driftwood декоративни елементи, познати от интериора на Volvo XC60.