Германският концерн Volkswagen AG е набелязал около 1,9 млрд. евро (2 млрд. долара) спестявания в едноименната си автомобилна марка, за да компенсира глобите и разходите по изтеглянето на коли, произтичащи от манипулацията на тестовете за вредни емисии, предаде Blооmbеrg.

Най-големият дял от производителя – марката VW планира да намали вариантите, така че да понижи сложността и разходите, заяви главният представител на служителите в ръководството Бернд Остерло на брифинг в центъра на Volkswagen в германския град Волфсбург. Очаква се висшите мениджъри в компанията да участват в усилията за по-големи икономии с по-ниски бонуси.

Остерло уверява, че могат да се съкратят разходи, без да има нужда да се говори за съкращаване на служители.

Шефът на марката VW Хърбърт Дайс обеща да ускори програмата за спестявания на фона на нарастващите разходи след скандала, които до момента възлизат на поне 8,7 млрд. евро за автомобилния производител. VW планира да намали инвестициите с 1 млрд. долара на година.

Спестяванията ще са от ключово значение за компанията, тъй като клиентите се дърпат от купуването на нови превозни средства на производителя заради съмненията, породени от скандала. За да отговори на по-слабото търсене, германският концерн планира да намали производството, за да избегне запълването на складовете с непродадени коли, заяви Бернд Остерло.