Apple Inc очаква да продаде 80 милиона нови iPhone през тази година -- с около 20% по-малко планираните продажби преди година, твърди японският бизнес всекидневник Nikkei, цитирайки свои източници.

Прогнозата на Купертино е поредно доказателство, че пазарът на умни телефони вече узря и подмина своя пик. Първият спад бе записан още през третото тримесечие на 2017 година, когато доставките намаляха с 5,6%, а по-късно стана ясно, че най-големият пазар - Китай - се е сринал с 21% през първите три месеца на 2018 година.

Apple е поискала от доставчиците на части да произведат с около 20 процента по-малко компонента за трите нови iPhone, които планира да пусне по-късно тази година. Новината изтри два процента от стойността на акциите на Apple, а на някои от контракторите на компанията - с до шест процента.

Топ анализаторът Мин-чи Ко заяви по-рано тази седмица, че компанията най-вероятно ще намали цените на новите модели с до 300 долара за най-бюджетния вариант. Очаква се Apple да предложи 6,5-инчов iPhone X Plus, както и втора генерация на iPhone X с 5,8 инча. Третият модел ще е с 6,1-инчов екран с технологията LCD и ще представлява най-бюджетната опция.