В опит да направи продуктите си по-достъпни за потребителите в Китай, американският технологичен производител Apple предлага безлихвени заеми. Компанията започна да си сътрудничи с китайската мрежа за мобилни плащания Alipay  (дъщерна на Ant Financial Services Group), чрез която ще става купуването на устройствата.

Изискването е покупката да е на минимална стойност от 4000 юана или 595 долара, пише CNBC. Така любителите на марката ще имат възможност да се сдобият дори с най-скъпите модели, включително и XR. А той е най-достъпният от новата серия на Apple и е на цена от 6499 юана или 967 долара.

Предприетото от американската компания е превантивна мярка. Изпълнителният директор, Тим Кук изрази своето притеснение, че заради икономическия натиск в региона през януари е имало спад на продажбите. Политиката цели ситуацията да не се задълбочи повече.

През първото тримесечие на текущата финансова година (октомври - декември 2018-а) Apple отчете спад на приходите си от китайския пазар с $5 милиарда - $13,17 милиарда, което е по-малко с 27% в сравнение с този от същия период на миналата година.

"Ако погледнете резултатите ни, имаме разминаване от над 100% от това, което сме очаквали от iPhone и действително реализираните продажби. В Китай той е още по-сериозен. Ясно е, че там икономиката започна да се забавя и това се дължи на отношенията между САЩ и Китай ", казва Кук в интервю за CNBC.

Той говори още за целта им да направят телефоните по-достъпни за потребителите в Китай, където цените са прекалено високи за стандарта на живот.

Решението на Apple да работи с Alipay e интересен избор. То идва след като собствената платформа на компанията за плащания Apple Pay не успя да се наложи на пазара в Китай. А Alipay има над 700 милиона активни потребители.

Huabei e инструментът на Alipay, който ще финансира покупките на iPhone телефони в региона. Той е като виртуална дебитна карта, по която Apple ще превежда част от сумата за съответния телефон предварително.

Преди Alipay предлагаше безлихвени заеми за продукти на Apple със срок за връщане от една година. Новата политика на американския технологичен гигант е за погосяване за две години и ще бъде актуална до 25-и март.