Aston Martin излезе на борсата. Акциите на британския автомобилен производител бяха оценени на £19, давайки пазарна оценка от £4,3 милиарда, пише BBC.

Цената им бе посредата между определените предварително £17,50 и £22,50 за дял. По-късно по време на търговията те изтриха 6,6 процента от стойността си.

Компанията, която има дълга история с филмите за агента Джеймс Бонд, е фалирала седем пъти през 105-годишната си история. Листването на борсата е първото за британски автомобилен производител от години, след като Jaguar, Bentley и Rolls-Royce бяха продадени на чуждестранни лица.

Продажбата на дяловете ще осигури поне £1 милиард за компанията. Ако търсенето е достатъчно силно, Aston ще пусне още акции. Ако това се случи, 27% от компанията ще бъде публично търгувана.

Aston Martin иска да се нареди до Ferrari след излизането на борсата

Aston Martin иска да се нареди до Ferrari след излизането на борсата

За първи път от 2008 г. компанията успе да надхвърли 5 000 доставки

През август Aston Martin отчете печалба за полугодие от £42 милиона. Въпреки пъстрата си история и популярния бранд, компанията с години не можеше да излезе на печалба. Но под ръководството на Анди Палмър, който дойде от Nissan, компанията започна да разширява предложенията си и да навлиза в нови области.

Сред новите проекти пък виждаме електрическа летяща кола, луксозни къщи в САЩ и дори лична подводница.

Aston Martin очаква продажбите през 2018 година да достигнат между 6 200 и 6 400 броя, а в средносрочен план да продава по 10 000 автомобила годишно.

Aston Martin възражда култовия DB5 на Джеймс Бонд срещу $3,5 милиона

Aston Martin възражда култовия DB5 на Джеймс Бонд срещу $3,5 милиона

Компанията обещава, че ще има същите джаджи, както колата във филма