Американският авиопроизводител Boeing планира да пусне по-рано от предвиденото по-голямата версия на своя реактивен лайнер737-9 MAX, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Самолетът 737-10 MAX, който ще има увеличени размери и повече пасажерски места, при по-малък разход на гориво, ще може по-успешно да конкурира Airbus A321neo.

Boeing в момента работи усилено по сложния проблем с дизайна на шасито самолета, без да повиши неговата стойност. Както и да не забавя срока за доставка на лайнерите, първата от които трябва да бъде през 2020 година, посочва агенцията.

Източниците на информацията отбелязват, че решение на проблемите вече е намерено. И от Boeing обсуждат с самолетните компании възможността да покажат новия 737 MAX 10 на Парижкото авиошоу през юни тази година.

"Боинг активно участва в дискусия с клиентите на компанията за 737 MAX 10X. Засега не е взето никакво решение и всякакви разсъждения за възможните срокове за началото на производството са спекулативни", посочва представител на пресслужбата на компанията.