Американският крупен производител на мрежово оборудване и софтуерни продукти Cisco Systems, през януари тази година унищожи своите материлни запаси в Русия в размер на общо 1,86 милиарда рубли (около 25 милиона долара по сегашния курс), съобщи ТАСС.

Агенцията се позовава на финансовите отчети на едно от юридическите лица на Cisco в Русия - Cisco Systems. Според документа, унищожени са резервни части, "друго имущество, включително самото ИТ оборудване", както и транспортни средства, офис мебели и техника, също и демонстрационно оборудване.

Решението за "утилизацията" е взето още през август 2022 година. А преди това, през юни миналата година, централата на американската ИТ компания обяви оттеглянето си от руския пазар, припомня агенцията. Причините за това са били прекратяването на продажбите, спирането на лицензите и услугите на Cisco в Русия, както и невъзможността за реекспорт.

На фона на посочената информация, заместник-министърът на промишлеността и търговията коментира, че Русия трябва да възпрепятства лесното възобновяване на доставките от напуснали западни компании, като Cisco. Страната би трябвало да формира търсене на собствена електроника с руски софтуер, което ще стане основата на технологичната независимост. "Нишата, освободена от Cisco, трябва да бъде заета от руски компании", смята зам.-министърът.

Cisco планира огромно съкращение на работни места

Още един технологичен гигант планира огромно съкращение на работни места

След Amazon и Meta