De Beers , световният лидер в бизнеса с диаманти, повиши цените през декември в отговор на увеличената търговия с необработени диаманти и нарастващото търсене на полирани диаманти, съобщи Rapaport, позовавайки се на източници от индустрията.

Цените на диамантите на De Beers бяха паднали с 8% през първата половина на 2020 г., тъй като локдаунът ерозира търсенето. След това компанията коригира цените през август и септември, за да стимулира търсенето.

Пазарът на диаманти скоро няма да бъде същият. Защо и какво да очакваме?

Пазарът на диаманти скоро няма да бъде същият. Защо и какво да очакваме?

Една от най-продуктивните мини за розови диаманти в света затвори завинаги

Според фирми, занимаващи се с търговия в този бранш, цените на диамантите са се увеличили с 10% през месеца, като растежът е отчасти спекулативен, тъй като изпреварва търсенето на полирани диаманти.

Източниците на Rapaport казват, че De Beers е повишила цените с 1-2% за камъни от 0,75 карата и по-големи, тоест в най-търсените категории за рязане на диаманти. Компанията също е променила асортимента, добавяйки по-скъпи диаманти, но цените за сравними боксове са по-високи от преди.

"Гамата се е подобрила, но не смятаме, че се е подобрила толкова, колкото цените са се покачили", коментира един от източниците на Rapaport, цитиран от finmarket.ru.

Един от наблюдателите обясни, че слабата привлекателност на малките камъни сега се дължи на факта, че те изискват повече ръце, за да ги обработят, докато фабриките за рязане не работят с пълен капацитет поради COVID-19.

В света има излишък на диаманти за $3,5 милиарда, които никой не иска да купи

В света има излишък на диаманти за $3,5 милиарда, които никой не иска да купи

Коронакризата засегна тежко лидерите в индустрията

Междувременно участниците на пазара се опасяват, че търговията в някои случаи е спекулативна. Според тях цените на необработените диаманти средно в индустрията са нараснали с 10% през последния месец, което е под темпа на растеж на цените на полираните диаманти. Освен това търговците на бижута вече са натрупали необходимите им празнични продукти през празниците.

Цените на сравнително големите полирани диаманти се увеличиха през четвъртото тримесечие, за разлика от тези под 0,3 карата. Индексът на диамантите RapNet (RAPI) за 1-каратови диаманти се е повишил с 1,6% от началото на октомври, а за 3-каратови камъни - с 4,8%.

De Beers сваля цените на диамантите заради спаднали продажби

Диамантите стават по-евтини за първи път от години. Но не и за крайните клиенти

От поевтиняването обаче няма да се възползват крайните клиенти

"Хората купуват стоки, дори ако не си струват парите, защото предварително им се предлагат премии за препродажба на вторичния пазар. Пазарът на диаманти е в пламъци", казва един клиент на De Beers.