Гигантът в производството на електроника Foxconn ще започне да разработва собствени батерии за електромобили - както LFP (литиев железен фосфат), така и солидни, предаде Zero Hedge.

Компанията вече е регистрирала Foxtron Vehicle Technologies, съвместно с Hua-chuang Automotive Information Technical Center.

"Както повечето производители на електромобили като Tesla вече знаят добре, батериите могат да формират 50% от общото тегло и 30% от цената на превозните средства", пишат от Zero Hedge. "Производителите работят за понижаване не само на цената, но и на масата им, което може да доведе до по-дълъг пробег с всяко зареждане."

Прогнозата е първите батерии на Foxconn, който към момента е най-големият доставчик на компании като Apple например, да се появят до края на тази година, като в рамките на следващите три те трябва да навлязат в употреба до края на следващите три години.

Очакванията са до края на десетилетието солидните батерии да са пазар за 6 млрд. долара годишно. При тях няма електролитна течност за преноса на електроните между плюса (катода) и минуса (анода) на батерията, което ги прави по-безопасни на запалвания.

Към момента обаче никой производител на електромобили не е открил начин да ги произвежда индустриално и да ги влага в превозните си средства.