Германският производител на вятърни турбини Nordex SE навлиза на сръбския пазар чрез поръчка за доставка на 105 MW турбини за вятърен парк, който ще се управлява от местния инвеститор MK Group и словенския фонд за зелена енергия ALFI.

Nordex има договор за доставка на 22 бройки от машините N149/4.X за вятърния парк "Кривача", разработен от австрийската фирма Ivicom.

Китай създаде първият в света плаващ вятърен парк, устойчив на тайфуни

Китай създаде първият в света плаващ вятърен парк, устойчив на тайфуни

Проектът представлява плаваща платформа с турбина с мощност 5 мегавата

Проектът ще бъде изграден в района на общините Голубац, Кучево и Велико Градище в Източна Сърбия, на около 150 километра източно от Белград. Това ще бъде първият вятърен парк в Източна Сърбия.

Очаква се доставките на турбините да бъдат извършени през пролетта на 2023 г., а вятърният парк да бъде пуснат в експлоатация в края на същата година.

Бъдещата му продукция се оценява на 310 GWh годишно, което се равнява на около 1% от потреблението на електроенергия в страната. Nordex ще обслужва турбините за период от 25 години.

Голяма китайска инвестиция в Хърватия: вятърен парк за 230 милиона евро

Голяма китайска инвестиция в Хърватия: вятърен парк за 230 милиона евро

Страната започва пробна експлоатация на вятърния парк, построен от китайската компания Norinco

Михайло Янкович, главен изпълнителен директор на MK Group, коментира, като лидер в производството на зелена енергия в Адриатическия регион компанията продължава да се разширява в тази област. Самостоятелно и в съвместни предприятия MK Group разработва проекти за вятърна енергия с общ капацитет от 800 MW и проекти за слънчева енергия от 660 MW, което означава инвестиране на 1 милиард евро през следващите 5 години.