Китай обяви за създаването на първия в света плаващ вятърен парк, устойчив на тайфуни. Електростанцията намираща се в Яндзян, Южен Китай, вече е свързана към електропреносната система, "като част от усилията на страната за преминаване към "зелена" енергия", съобщи китайският в-к "Чжунго жибао", цитиран от ТАСС.

"Макар че цената на проектите за плаващи вятърни паркове остава сравнително висока, което ограничава тяхното широко разпространение, много местни доставчици и производители на оборудване за вятърни паркове активно навлизат в сектора и трупат опит", коментира за вестника Ван Цзиюе, анализатор в изследователската компания BloombergNEF.

По думите му, в близко бъдеще може да се очаква рязко намаляване на разходите за подобни инсталации, поради тяхното широко разпространение и съответно увеличаване на производствените мощности.

Проектът Sanxia Yinling Hao, пише китайското издание, представлява като цяло плаваща платформа с турбина с мощност 5 мегавата. Пускането в експлоатация на вятърен парк край бреговете на провинция Гуандун, според китайски експерти, показва, че Китай е "поел водеща роля в проектирането, производството, инсталирането и експлоатацията" на големи, устойчиви на тайфуни плаващи вятърни електростанции.

Голяма китайска инвестиция в Хърватия: вятърен парк за 230 милиона евро

Голяма китайска инвестиция в Хърватия: вятърен парк за 230 милиона евро

Страната започва пробна експлоатация на вятърния парк, построен от китайската компания Norinco

Проектът се изпълнява от китайската компания China Three Gorges Corp., която също така е проектирала и построила най-голямата в света водноелектрическа централа Sanxia на река Яндзъ.