Третият по големина производител на бира в света Heineken (собственик на пивоварната "Загорка") остави своя конкурент SABMiller с пръст в устата. Създателят на популярната марка на бирата с петолъчка съобщи, че SAB е заявил интерес да го купи. Heineken обаче след разговор с акционерите е отклонил предложението на SAB.

Повече детайли около неуспешната сделка не се съобщават, но е ясно, че става дума за милиарди - компанията Heineken се оценява на борсата на 34 милиарда евро, а SABMiller - на близо 70 милиарда евро. Абсолютният лидер в този сектор е Anheuser-Busch InBev (собственик на пивоварната „Каменица" в България).

Както съобщава агенция Блумбърг, SAB е отправил офертата си към своя конкурент през последните 14 дни. Причината: да се защити от евентуални апетити на InBev за покупката й. Най-големият производител на бира в света е известен с агресивната си политика на придобиване, а във финансовия свят неведнъж е бивало споменато, че първият може да погълне втория в класацията.

SAB произвежда марки като Pilsner Urquell и Radegast. Компанията има 70 хиляди служители в 80 страни и годишни приходи от 27 млрд. долара с печалба преди данъци от 6.45 млрд. долара.

Heineken от своя страна има 81 хиляди служители в 70 страни и приходи от 19.2 млрд. евро. Печалбата на компанията се равнява на 2.7 млрд. евро преди данъци.