Hertz Global Holdings Inc. е набрала $29 млн., продавайки най-вероятно нищо неструващите си акции, преди властите в САЩ да се намесят и да прекратят продажбата, пише The Wall Street Journal.

Компанията, която подаде искане за защита от кредиторите още през май, оповести в понеделник резултатите от спорното си искане да продаде акции за до $500 млн. Hertz започна продажбата след като изпадна във фалит, надявайки се да спечели от спекулациите на трейдърите.

Банкрутите обикновено означават, че акционерите остават с нищо. Hertz предупреди през юни, че акциите ѝ няма да струват нищо след разпродажбата на активите. Все пак ценните книжа тръгнаха нагоре в необяснимо рали благодарение на инвеститори без опит.

Hertz е спряла продажбата, след като щатската Комисия по борсите и ценните книжа е повдигнала въпроси, но не и преди да успее да продаде 13,9 млн. акции на цена $29 млн.

В понеделник компанията заяви, че макар да не може да предвиди какво ще се случи с акциите ѝ по време на банкрута, стойността им ще падне до нула, освен ако компанията не успее да плати дълговете си. За да се случи това, е нужно "значително и бързо, както и към момента неочаквано, подобряване в бизнес условията" до предкризисни нива.

Компанията навлезе в процедурата с близо $19 млрд. дълг. Hertz търси спешно заеми, за да продължи дейност. Към края на юни компанията има $1,4 млрд. кеш или еквиваленти - достатъчни за запазване на дейността до декември.